Kyky oppia ja ajatella yhdessä on strateginen valinta
"Dialogiset taidot ovat ja tulevat olemaan yrityksen kokonaiskyvykkyyttä tarkasteltaessa erottautumistekijä tuottaessamme myös sitä kautta lisäarvoa asiakkaillemme."
Sofigaten SVP, People and Leadership Sanna Siniketo on rakentanut työnantajakokemusta asiantuntijayrityksissä yli 25 vuoden ajan. Hän todella tietää, mistä puhuu ja mitä kannattaa kehittää. Dialoginen ajattelu ja viestintätaidot näyttelevätkin tärkeää roolia organisaatiossa:
"Työmme ytimessä on asiakkaiden auttaminen muutoshankkeissa, ja maailman monimutkaistuessa tämä vaatii meiltä laajempaa ymmärrystä ja kykyä nähdä kokonaisuuksia. Tällaista ymmärrystä ei synny pelkästään netissä surffaamalla, lukemalla tai oman työpöydän ääressä pohtimalla. Eri asioiden riippuvuuksien löytäminen ja käsittäminen vaatii laadukasta keskustelua, ajatusten vaihtoa ja ihmisten kohtaamista. Nykyinen hybridi-työskentely on vähentänyt luonnollisia, fyysisiä kohtaamisia, jolloin olemme kokeneet tarpeelliseksi korostaa keskustelutaitojen merkitystä myös valmennuksen avulla."
Oli upea mahdollisuus päästä yhdessä kokeneen ammattilaisen kanssa hiomaan dialoginen valmennus huippuunsa (kiitos sparraamisesta ja näkemyksistä) ja toteuttaa Sofigatella 15 huippuosaajan/ esihenkilön 6 kk mittainen dialogisten kohtaamistaitojen korkeakoulu.
Asiakkaan viesti meille oli kirkas - taidot pitää viedä seuraavalle tasolle ja valmennuksen vaikutusten tulee laajentua myös osallistujien ulkopuolelle. Tartuimme haasteeseen ja on mukava kuulla, että puoli vuotta valmennuksen loppumisen jälkeenkin Connection Coach- matka elää keskusteluissa ja opittuja taitoja hyödynnetään yrityksen ja asiakkaiden hyväksi.
Strateginen merkitys
Dialogitaitojen kehittämisellä on Sofigatella myös laajempi strateginen merkitys.
“Työskentelytavat ovat muuttuneet myös isossa kuvassa, joten olemme nähneet, että dialogiset taidot ovat ja tulevat olemaan myös yrityksen kokonaiskyvykkyyttä tarkasteltaessa erottautumistekijä tuottaessamme sitä kautta lisäarvoa asiakkaillemme. Lisäksi panostamalla laadukkaampaan dialogiin, voimme edesauttaa nopeamman ratkaisun löytämistä ja päätöksentekoa. Liiketoimintamme ytimessä on auttaa asiakkaitamme erilaisissa muutoshankkeissa, joihin palvelumme tuovat avuksi teknologian, parhaat käytännöt sekä osaavat ihmiset. Jotta asiakas saa suurimman hyödyn muutoksesta, tarvitaan kyvykkyyttä ymmärtää ja tuoda ymmärrettäväksi laadukkaan dialogin kautta tarpeelliset asiat niin hankkeen käynnistyessä, sen aikana, kuin päätyttyäkin."
Vaikutus yrityskulttuuriin
Koska suuri osa Sofigaten työntekijöistä työskentelee asiakasorganisaatioissa, yhteisen kulttuurin vaaliminen on kriittistä ja se on myös yksi tärkeimmistä tavoista pitää huolta huippuosaajista.
“Oman väen kohtaamiset ovat osalla työntekijöistämme harvassa. Näin ollen yrityksemme oman kulttuurin vaaliminen on tärkeää kaikissa kohtaamisissa vankistaaksemme sitoutumista ja identiteettiä Sofigateen liittyen. Uskomme myös, että välitön palautekulttuuri mahdollistaa meidän kaikkien jatkuvan kehittymisen. Onnistunut palautekeskustelu vaatii dialogista osaamista puolin ja toisin. Koska yhteinen kulttuuri edellyttää yhteistä ”kieltä”, näemme, että hyvät dialogiset taidot edistävät myös yhteisen ”kielen” syntymistä.”
Mitä Connection Coach- valmennus tarjosi minulle?
Delivery Manager/ tiiminvetäjä Ville Murtonen oli yksi osallistujista. CC-valmennusmatka huipentui jokaisen osallistujan oman käyttöteorian esittelyyn ja saimme kokea 15 erilaista, ainutlaatuista esitystä. Villen käyttöteoriassa yhdistyi upealla tavalla tekoäly ja omat pohdinnat Connection Coach oppimatkasta. Pääset kurkistamaan pienen otteen Villen käyttöteoriasta - suosittelen lämpimästi katsomaan tämän parin minuutin pätkän.
Dialogisuus johtamisen välineenä
Ville kertoo, miten:
“Dialogisuus toimii johtamisen välineenä ymmärrettävästi kaikissa tilanteissa, joissa vuorovaikutuksella ja vuorovaikustaidoilla on merkitystä. Johtajan arjessa neuvottelut, haastattelut, esihenkilötilanteet, keskustelut ja erilaiset yhteistyötilanteet ovat arkipäivää, ja jokaisessa näissä dialogisuus voi auttaa saavuttamaan parempia lopputuloksia. Olemalla enemmän läsnä, kuuntelemalla paremmin, kytkeytymällä vastapuolen sanomaan, ja antamalla tilaa keskustelulle voi jokaisesta interaktiosta saada enemmän irti, ja näistä pienistä parannuksista, jotka toistuvat satoja tai tuhansia kertoja muodostuu lopulta valtava hyöty. Korostaisin sitä fundamentaalista muutosta jokapäiväisessä taidossa, ja ajattelen sen 1% säännön kautta. 1% parannus vaikka viikkotasolla johtamistyössä tarkoittaa yli 50% hyötyä vuositasolla.”
Opitut taidot ovat olleet ehdottomasti hyödyllisimpiä tiiminvetäjän roolissa:
"Keskusteluja tiimiläisten kanssa on kuitenkin viikoittain, tilanteet voivat olla haastavia ja dialogisuustaidot ovat näissä keskusteluissa avainasemassa. Koen, että valmennuksen jälkeen olen keskusteluissa enemmän läsnä, rauhallisempi, keskittyneempi ja tietoisesti pyrin kytkeytymään keskustelukumppanin asioihin. Konkreettiset esimerkit ovat käytännössä toistuvia haasteita tiimiläisten arjessa, töissä tai kotona. Hyödyntämällä oppimaani pystyn paremmin keskittymään kuuntelemaan ja antamaan alaiselleni tilaa prosessoida asiat, ja myös itselleni aikaa miettiä sanottavani, sen sijaan että ryntäilisin nopeasti vain neuvosta toiseen."
Esimerkin voima
Vaikka Villen tiimin jäsenet työskentelevät usein itsenäisesti, hän uskoo dialogisten taitojen leviävän organisaatiossa esimerkin kautta:
“Käyttämäni taidot myös pikkuhiljaa siirtyvät alaisiin, ja tätä kautta dialogisuus leviää organisaatiossa, ihmiset kun usein alkavat toistaa hyväksi havaitsemiaan asioita. Olen tietoisesti kouluttanut varsinkin hallinnollisissa (Projektipäällikö / palvelupäällikkö) tehtävissä oleville henkilöille oppimiani taitoja ja ajattelua, ja uskon että ne taidot ovat myös alkaneet elää näiden henkilöiden omassa arjessa."
Villen tiimi ei suoraan tee töitä keskenään, joten hän ei suoraan pysty arvioimaan kuinka tiimin sisällä dialogisuus on mahdollisesti vaikuttanut.
"Haluan kuitenkin uskoa, että esihenkilön omalla esimerkillä on suuri vaikutus, ja sitä kautta esimerkiksi 1-2-1 keskusteluissa käyttämäni dialogisuus hiljalleen leviää tiimiläisten arkeen.”
Kiitos!
Kiitos Sofigate, Sanna Siniketo, Ville Murtonen ja kaikki osallistujat luottamuksesta. Oli ilo tehdä tämä valmennus juuri teidän kanssa. Ja kiitos kollega Johanna Järventaus. Yhdessä ollaan enemmän.
Comments