Kuvittele, että istut johtoryhmän kokouksessa. Ilmassa on jännitettä, mutta kukaan ei sano ääneen, mitä todella ajattelee. Lopulta kokous päättyy ilman selkeää suuntaa ja tunnet olosi turhautuneeksi ja hämmentyneeksi.
Mitä kaikkea olisi pitänyt tapahtua, jotta johtoryhmä olisi päättynyt toisin? Tässä esimerkissä ‘emotional intelligence’ eli tunneäly ei ihan riittänyt ratkaisemaan epämääräistä jännitettä, mutta suhdeäly olisi voinut sen tehdä.
Kirjoitan aiheesta, koska viimeisten viikkojen aikana olen käynyt useita keskusteluja asiakkaiden ja johtajien kanssa huippuosaajien johtamiseen liittyvistä kysymyksistä ja valehtelematta jokaisessa keskustelussa ovat vilahtaneet sanat ‘emotional intelligence’ eli ‘tunneäly.
Tunneäly on erinomainen työkalu, joka auttaa johtajaa ymmärtämään omia ja muiden tunteita sekä rakentamaan luottamusta. Golemanin mukaan itsetuntemus, itsehillintä, motivaatio, empatia ja sosiaaliset taidot ovat tunneälyn kivijalka. Mutta olen myös törmännyt haasteisiin ja ongelmiin, joissa tunneäly ei ihan riitä. Kun tavoitteena on esimerkiksi ratkoa monimutkaisia ongelmia, sitouttaa ihmisiä, keksiä innovaatioita tai synnyttää vahvaa tiimihenkeä tarvitaan tunneälyn rinnalle myös suhdeälyä, josta kerron lisää seuraavaksi.
Tunneälystä suhdeälyyn
Siinä missä tunneäly on yksilön taito ymmärtää laaja-alaisesti omia ja toisten tunteita – suhdeäly nostaa johtamistaitosi seuraavalle tasolle. Suhdeälykäs johtaja ei keskity pelkästään yksilöihin ja tunteisiin vaan siihen, miten niiden avulla voidaan rakentaa merkityksellisiä suhteita, kollektiivista ymmärrystä ja yhteistyötä. Siinä missä tunneäly auttaa johtajaa olemaan empaattinen, suhdeäly auttaa johtajaa auttamaan muita olemaan empaattisia. Suhdeäly auttaa rakentamaan tiimejä, jotka voivat tehdä aidosti yhteistyötä ja saavuttaa jotain uutta.
Suhdeäly on "seuraavan sukupolven johtamistaito", joka vastaa nykyajan ja tulevaisuuden organisaatioiden tarpeisiin, kuten monimutkaisiin suhteisiin, hajautettuihin tiimeihin, osallisuuden kokemuksen synnyttämiseen ja kasvaviin odotuksiin kuulluksi ja nähdyksi tulemisesta. Suhdeälyn pääasiallinen tavoite on luoda toimijuutta, niin yksilö-, ryhmä- kuin organisaatiotasolla, mutta toimijuudesta kirjoitan lisää sitten myöhemmin.
Kun johtoryhmän keskustelussa otettiin käyttöön suhdeälyn periaatteet, puheen ja kuuntelun erottaminen, kytkeytyminen, monien äänien mukaan kutsuminen ja reflektiiviset rakenteet, alkoivat jännitteet purkautua. Kun löydettiin yhteinen suhdeälykäs kieli, niin ratkaisut syntyivät kuin itsestään.
Olen huomannut työssäni, että vaikka tunneäly on kriittinen taito, se ei aina riitä avaamaan vaikeita vuorovaikutustilanteita. Suhdeäly taas on tarjonnut avaimet tilanteisiin, joissa tietä eteenpäin on ollut vaikea löytää. Kun tunneälyn rinnalle tuodaan suhdeälyn dynaaminen, jaettua ymmärrystä korostava ulottuvuus, jonka avulla voidaan tietoisesti rakentaa todellisuutta, siirrytään yhteistyössä ja johtamisessa seuraavalle tasolle.
Nosta johtamistaitosi seuraavalle tasolle
Suhdeäly on tunneälyn tapaan taito, jota voi harjoittaa ja se kannattaa jos haluaa saada tuloksia. Alkuun pääsee hyvin ammattilaisen avulla, mutta taitojen karttuessa suhdeälyn periaatteet, kuten esim. puheen ja kuuntelun erottaminen ja muut reflektiiviset rakenteet sekä dialogitaidot ja moniäänisyys alkavat luistaa kuin itsestään.
Toisessa osassa kerron, miksi suhdeäly on yksi tärkeimmistä tulevaisuuden johtamistaidoista
Aloitetaanko jo tänään yhteinen työskentely kohti edistyneempää johtamisen tasoa?
Jätä yhteystietosi, niin otan sinuun yhteyttä.
Comments