top of page
Etsi

Osa 2: Suhdeälykäs johtaminen

  • Writer: Jaana Mattila
    Jaana Mattila
  • 20.3.
  • 2 min käytetty lukemiseen

Kun aloitamme johtajien tai esihenkilöiden kanssa yhteistyötä, oli se sitten valmennus, koulutus tai vaikkapa yksilösparraus, saavat he tyypillisesti kuulla ensitöikseen seuraavan moniäänisen kysymyksen:

 

“Miten sinun kannattaisi olla, ajatella, toimia, puhua ja kertoa itsestäsi, asiakkaistasi, työstäsi, kollegoistasi jne., jotta yritys, asiakkaat, työntekijät ja muut sidosryhmät hyötyisivät suhteestanne?”

 

Tätä kysymystä lähdemme yhdessä tutkimaan ja harjoittelemaan sen edellyttämiä tietoja, taitoja ja pyrkimään kohti ajattelun ja käyttäytymisen muutosta. Kysymyksen taustalla vaikuttaa vahvasti ajatus siitä, että suhdeälykäs johtaja ei pelkästään johda vaan myös rakentaa tietoisesti kulttuuria, jossa ihmiset haluavat onnistua yhdessä. 


Mitä on suhdeäly?


Suhdeäly pitää sisällään koko inhimillisen ihmisen ja hänen kaikki suhteensa - se on tapa olla, ajatella, toimia, puhua ja kertoa.


Suhdeäly on mielentila/ mindset, joka ulottuu tunteita laajemmalle. Se on ihmiskäsitys, ihmiskuva ja aito tila, jossa haluamme toisille hyvää emmekä luule tietävämme kaikkea. Suhdeälyn edellytyksenä onkin, että uskaltaa olla kasvotusten omien ja muiden epävarmuuksien kanssa. Se edellyttää sisäistä hiljaisuutta ja sitä jos jotain on harjoiteltava. Koska on ylipäätään ihme, että me ihmiset kuulemme mitään siitä, mitä toisella on sanottavana, koska olemme niin täynnä omia ajatuksia ja ympäristön ärsykkeitä.


Koitan seuraavassa avata, mitä suhdeäly konkreettisella tasolla voisi tarkoittaa.


Mieti, kuulostaako joku seuraavista tyypeistä tutulta?

 

1) Hän, joka luulee tietävänsä eniten ja parhaiten

2) Hän, joka osaa puhua toisille

3) Hän, joka huutaa koviten


Suhdeälyllä voidaan vaikuttaa näiden edellä tunnistettujen tyyppien kohdalla mm. näin:


1) Opitaan kuuntelemaan ja puhumaan niin, että ei omisteta totuutta vaan osataan kuunnella aidosti ilman oletuksia, arvailuja tai paremmin tietämistä

2) Opitaan puhumaan toisille puhumisen sijaan yhdessä toisten kanssa niin, että neljä dialogin elementtiä toteutuvat (Isaacs Dialogin 4 elementtiä)

3) Opitaan vallan, oman tärkeyden tai parhaan mielipiteen sijaan tavoittelemaan jaettua ymmärrystä ja toimijuutta, jossa kaikkien äänet ovat yhtä arvokkaita


Suhdeälyä harjoittamalla opit:


  • tunnistamaan kontekstin ja hyväksymään erilaiset arvot, tunteet, näkemykset ja kunnioittamaan niitä

  • tunnistamaan ja tunnustamaan sosiaalisen todellisuuden eli työyhteisön kulttuurin, asiakassuhteiden ja tiimien rakentumiseen vaikuttavat tekijät

  • tekemään tietoisia valintoja, myös sen suhteen mitä ja miten kuuntelen ja puhun

  • olemaan utelias, ennakkoluuloton ja luopumaan kontrollista


Suhdeälyn todellinen voima piilee loppujen lopuksi siinä, miten se synnyttää ympärilleen kokemuksen osallisuudesta ja vaikuttamisesta – toimijuudesta, joka on organisaatioiden todellinen ja harvemmin tunnistettu voimavara. Ja kuten jo aiemmin lupasin, toimijuudesta kirjotan lisää myöhemmin.


Suhdeäly on strategisesti tärkeää


Työelämä on ennennäkemättömässä murroksessa ja työn tekemisen tavat muuttuvat, tekoäly haastaa totuttua, diversiteetti lisääntyy ja sitä halutaan lisätä ja ihmiset ylipäätään odottavat työelämältä erilaisia asioita kuin aiemmin. Jotta yritykset ja johtajat voivat vastata tähän jatkuvasti muuttuvaan ja epävarmuuksia täynnä olevaan kysyntään, tarvitaan osaamista ja strategista kyvykkyyttä, joka ei rajoitu vain yksilön ominaisuuksiin. Jokainen ihminen on kiinnostunut siitä, millaiseen työpaikkaan hän on tulossa. Siksi on tärkeää ymmärtää, miten johtaminen heijastelee aina johtajan ja yrityksen ihmiskäsitystä. 


Suhdeälykäs organisaatio rakentuu:

  • Yhteisen ajattelun ja luottamuksen kulttuurista, joka pitää huippuosaajat vireessä

  • Innovatiivisista ratkaisuista monimutkaisiin ongelmiin

  • Tyytyväisistä, osallistuvista ja sitoutuneista ihmisistä

  • Ainutlaatuisesta johtamiskulttuurista, jollaista kilpailijoilla ei vielä ole


Miltä sinun johtajuutesi näyttäisi, jos tunneälyyn lisättäisiin suhdeälyn ulottuvuus? Entä mitä tiimisi saavuttaisi, jos se oppisi hyödyntämään suhdeälyä kollektiivisesti?


Ota siis kasvussa ja johtamisessa seuraava askel ja kehitä sekä omaa että organisaatiosi suhdeälykkyyttä. Ja pysy kuulolla, koska myöhemmin pureudun siihen, miten suhdeälykäs johtaminen auttaa vahvistamaan ja vapauttamaan tiimien ja yksilöiden toimijuutta ja miten toimijuuden tuntoa voi johtajana tietoisesti kasvattaa. 


Käy jättämässä yhteystiedot täällä, niin olen sinuun yhteydessä ja jutellaan lisää.







 
 
 

Comentarios


diippi_logo_paksu_valkoinen-01.png

IT-konsultointiyrityksille, joilla ei ole varaa menettää huippuosaajia. 

DIIPPI OY


Jaana Mattila

jaana@diippi.fi

+358 40 1727951

PL 88, 02401, Kirkkonummi

Y-Tunnus 2726960-8

  • White LinkedIn Icon
  • White Facebook Icon
2024 © Diippi Oy | TIETOSUOJA |.
bottom of page