Erityisosaajat ovat nykyorganisaatioiden tärkeimpiä voimavaroja ja siksi heidän johtamisensa vaatii myös erityistä ymmärrystä. Korkea osaamis- ja vaatimustaso voi tuoda suurta lisäarvoa, mutta asettaa myös haasteita. Esihenkilön on tärkeää tunnistaa erityisosaajan erityispiirteet ja oppia johtamaan ne huomioiden.
Lähdetään liikkeelle siitä, missä koet olevasi nyt.
Missä koet omien johtamistaitojesi olevan tällä hetkellä suhteessa erityisosaajan erityispiirteisiin ja tarpeisiin?
Erinomaisella tasolla, tiedän mitä teen enkä tarvitse apuja
Riittävällä tasolla, tiedän itse mihin tartun seuraavaksi
Tiedän jotain, mutta olen kiinnostunut oppimaan lisää
Olen vähän hukassa enkä tiedä mistä aloittaa
Hienoa, että vastasit rehellisesti. Toivottavasti saat seuraavista huomioista lisää ajatuksia ja vinkkejä omaan johtamiseesi - olitpa sitten millä tasolla hyvänsä.
Erityisosaajat haluavat tuntea, että heidän panostaan arvostetaan ja että heidän työllään on merkitystä. Samalla he tarvitsevat selkeyttä omaan tekemiseensä ja ajankäyttöönsä, jotta he voivat keskittyä olennaiseen.
Vinkki: Osoita arvostusta, tunnusta osaajan saavutukset ja anna tilaa tavoitteista keskustelemiseen. Varmista, että erityisosaaja tietää roolinsa ja työnkuvansa. Se auttaa hallitsemaan aikatauluja ja keskittymistä. Näin mahdollistat tehokkaan työskentelyn ilman turhia häiriötekijöitä.
Erityisosaajilta odotetaan usein hyvää kommunikointitaitoa ja yhteistyökykyä niin sisäisesti kuin asiakkaiden kanssa. Sosiaalisen pääoman kasvattaminen ja taitojen kehittyminen ovat tärkeitä myös heidän henkilökohtaiselle kasvulleen.
Vinkki: Tue erityisosaajan kommunikointi- ja yhteistyötaitoja tarjoamalla mahdollisuuksia osallistua tiimiprojekteihin, fasilitoida työpajoja ja harjoitella asiakasvuorovaikutusta. Varmista, että omat taitosi ovat riittävällä tasolla korkean tason osaajan sparraajana. Näiden taitojen kehittäminen vahvistaa kykyä vaikuttaa ja rakentaa hyviä suhteita sekä sisäisiin että ulkoisiin sidosryhmiin.
Monet erityisosaajat kamppailevat työn ja muun elämän tasapainottamisen kanssa, erityisesti koska he asettavat korkeat vaatimukset sekä itselleen että työlleen. Ja usein myös lähipiirissään oleville ihmisille.
Vinkki: Edistä joustavia työskentelymalleja, tue työn ja vapaa-ajan tasapainoa esim. mahdollistamalla etätyö, joustavat työajat tai vahvistamalla tunnetta työkuorman hallinnasta. Kun erityisosaajat saavat sovittaa työelämän ja henkilökohtaisen elämän yhteen, he sitoutuvat ja voivat paremmin.
Älä unohda muun kuin työelämän vaikutusta työkykyyn ja jaksamiseen. Ole kiinnostunut hyvinvoinnista myös työn ulkopuolella ja tarjoa kuuntelevat korvat tai konkreettista apua esim. lastenhoitoon, terveys- ja päihdeongelmiin tai parisuhteen haasteisiin mikäli se on yrityksessänne mahdollista.
Erityisosaajat haluavat kehittyä jatkuvasti, eivätkä vain ammatillisesti, vaan myös henkilökohtaisesti. Itsetuntemuksen lisääminen ja sen dokumentointi esim. henkilökohtaisen profiilin kautta auttaa tunnistamaan vahvuudet ja kehitystarpeet tietoisemmin ja kehityksen seuranta onnistuu helpommin.
Vinkki: Tue itsetuntemuksen kehittämistä esim. tarjoamalla mahdollisuuksia henkilökohtaiseen kasvuun ja itsereflektioon. Mentori- tai coaching-ohjelmat ovat hyödyllisiä työkaluja, joiden avulla erityisosaajat voivat kehittää paitsi ammatillisia taitojaan myös vahvistaa itsetuntemustaan.
Vaikka erityisosaajat ovat dynaamisia ja työskentelevät sujuvasti nopearytmisessä työympäristössä, he tarvitsevat myös aikaa pysähtyä ja pohtia asioita rauhassa. Tämä mahdollistaa syvällisemmän ajattelun ja tehokkaampien ratkaisujen löytämisen.
Vinkki: Rohkaise ja mahdollista ottamaan aikaa reflektointiin ja ajatteluun. Tämä voi tarkoittaa selkeitä taukoja, tilaa innovoida ilman painetta tai hiljaisia hetkiä, joissa voi rauhassa analysoida käsillä olevaa ongelmaa. Voit itse myös aktiivisesti auttaa erityisosaajaa reflektoimaan ja ajattelemaan - tähän auttaa se, että dialogiset sparraustaitosi ovat huipputasolla.
Erityisosaajat eivät pelkästään halua kehittyä itse, vaan usein heillä on myös halu jakaa osaamistaan ja auttaa kollegoitaan kasvamaan. Tämä voi olla merkittävä tekijä organisaation kollektiivisen osaamisen kehittämisessä.
Vinkki: Tarjoa mahdollisuuksia toimia mentorina, vetää koulutuksia tai jakaa osaamista tiimeissä. Tämä tukee erityisosaajan halua kehittää muita ja vahvistaa asemaa koko organisaation osaamisen kehittäjänä. Huolehdi siitä, että erityiosaajan mentorointi/ koulutustaidot ovat riittävällä tasolla.
Erityisosaajilta odotetaan tasokasta viestintä- ja vuorovaikutuskykyä sekä taitoa hallita vaikeita asiakastilanteita. Tämä voi olla stressaavaa, mutta myös mahdollisuus osoittaa osaamista ja parantaa asiakaskokemusta.
Vinkki: Tarjoa koulutusta ja tukea kommunikaatiotaidoissa ja asiakkaiden kohtaamisessa. Voit tarjota työkaluja ja tekniikoita asiakkaiden kuunteluun ja vaikuttamiseen, mikä vahvistaa itsevarmuutta ja kykyä toimia haastavissa tilanteissa.
Erityisosaajille on tärkeää ymmärtää, kuinka heidän työnsä ja panoksensa vaikuttavat koko organisaatioon. Tämä tuo syvyyttä tekemiseen, motivaatioon ja sitoutumiseen.
Vinkki: Auta erityisosaajaa näkemään roolinsa merkitys osana laajempaa kokonaisuutta. Selvennä tavoitteita, avaa organisaation suurempia strategisia päämääriä ja osoita, miten erityisosaajan työ vaikuttaa koko tiimin ja yrityksen menestykseen. Muista kuunnella tarkalla korvalla erityisosaajan ajatuksia ja ideoita, jotta he kokevat olevansa myös osana päätöksentekoa.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua erityisosaajan johtajana. Ihmisten johtaminen ei ole koskaan helppoa ja yksinkertaista. Se vaatii ymmärrystä kokonaisvaltaisesti tunteista, kohtaamisesta, ihmisen erityispiirteistä ja tarpeista sekä kiinnostusta oman johtamisen jatkuvaan kehittämiseen.
Comments