top of page
Etsi
  • Writer's pictureJaana Mattila

Vaikuta kuuntelemalla.

Vuorovaikutus ihmisten välillä syntyy puheesta ja kuuntelemisesta. Vaikutetaan vuorotellen toiseen ihmiseen. Sitä, minkälaiseksi vuorovaikutus muotoutuu, ei voi kuin arvailla. Voimme kuitenkin itse vaikuttaa joihinkin asioihin vuorovaikutuksen sisällä ja voimakkaimmin vuorovaikutusta ohjaava tekijä on oma tapamme olla ja toimia. Voimme vaikuttaa siihen, miten kuuntelemme, mitä tulee ulos kun avaamme suumme ja mitä kaikkea sen ympärillä tapahtuu. Niin moni asia voi mennä pieleen tässä monimutkaisessa operaatiossa tahallaan tai tahtomattaan. Niin moni asia voi kuitenkin myös onnistua jos olet tietoinen siitä, mitä olet tekemässä.


Yksi timanttinen neuvo

Puheen ja kuuntelemisen erottaminen. Voit vaikuttaa ainoastaan siihen, mitä ja miten sinä teet nämä kaksi asiaa. Et siihen, miten toinen puhuu tai kuuntelee.

Kun toinen puhuu, kuuntele mitä hän sanoo. Kuuntele siis oikeasti mitä hän sanoo. Mielestäni kuunteleminen on vuorovaikutuksessa se tärkeämpi osa-alue. Ehkä siksi meillä on kaksi korvaa ja yksi suu. Älä tee tulkintoja, arvaile tai laita sanoja tai ajatuksia toisen ihmisen suuhun. Keskity ja kuuntele. Ole kiinnostunut, anna tilaa ja kuuntele aidosti mitä toisella on sanottavanaan. Usein helposti sortuu siihen, että toisen puhuessa valmistautuu jo omaan puheenvuoroonsa, miettii päänsä sisällä mitä sanoisi ja kun oma vuoro tulee, sanottava ei liity millään tavalla toisen puheeseen.


Puheen vuoro, kytkeydy

Kun olet aidosti kuunnellut ja toinen on osaltaan valmis, voit itse sanoa jotakin. Mieti kuitenkin, mitä ja miten asiat esität. Hyvä ja toimiva tapa on kytkeytyä toisen puheeseen. Poimi asioita, jotka sinussa resonoivat, joihin kiinnitit huomioita ja joista haluaisit tietää lisää. Tämän kaiken rinnalla kulkee myös sanaton viestintä, johon voimme palata tuonnempana.


Kerro toiselle, että kun mainitsit tuosta asiasta, niin tuli mieleeni, että itsekin olen samaa mieltä ja sen lisäksi tuli mieleeni vielä tällaista. Mitä mieltä sinä siitä olet? Voit näin osoittaa olevasi läsnä, aidosti kiinnostunut ja keskittynyt toiseen ihmiseen ja halukas ymmärtämään, mitä hänellä on sanottavanaan ja halukas antamaan myös oman panoksesi keskusteluun.


Unohda oma mielipiteesi

Puhumisen ja kuuntelemisen erottaminen on yksi monista keinoista tehdä keskustelusta ja vuorovaikutuksesta toimivampaa. Minkälainen keskustelu syntyy kun kuuntelet aidosti toista osapuolta? Voit koittaa kytkeytyä toisen puheeseen ja harjoitella aina kun kohtaat ihmisiä. Kokeile ennakkoluulottomasti, saatat yllättyä.
0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Dialogiset taidot johtamisessa

Johtajan vuorovaikutustaidoilla on merkittävä rooli siinä, miten ihmiset kokevat tulevansa kuulluksi ja kuulluksi tuleminen on edellytys ihmisten tyytyväisyydelle työelämässä. Tyytyväiset ihmiset ovat

Comments


bottom of page